21.12.2016

Iijoen vaelluskalakärkihanke myötätuulessa

Iijoen otva -hankkeen neuvottelukunta hyväksyi 13.12.2016 Pudasjärvellä Iijoen vaelluskalakärkihankkeen toimenpiteet: istutusohjelma, smolttien alasvaellusratkaisut, ylisiirrot, toimenpiteet Raasakan ja Maalismaan vanhoilla uomilla sekä Raasakan voimalaitoksen kalatie. Kärkihankkeen valmistelu jatkuu rahoitusneuvotteluilla ja toimenpiteiden täsmennyksillä. Hankkeen kustannusarvio on noin neljä miljoonaa euroa ja toteutuessaan se tulee olemaan Pohjois-Pohjanmaan tähän saakka mittavin vaelluskalojen palauttamistoimenpide.

´Neuvottelukunnan päätöksen myötä otimme tärkeän askeleen eteenpäin vaelluskalakärkihankkeen valmistelussa ja myös neuvottelukunnan yhteistyön vahvistumisessa´, toteaa neuvottelukunnan puheenjohtaja Samuli Pohjamo.

Neuvottelukunta keskusteli syksyllä tehdyn Iijoen arvoja kartoittavan paikkatietokyselyn ja paikallistapaamisten tuloksista sekä valmisteilla olevasta vesistövisiosta. Neuvottelukunta hyväksyi ´Viiden veen´ -vesistövision rakenteen: 1) Veden laatu, 2) Vaelluskalat, 3) Virkistys, 4) Vetovoima ja elinkeinot sekä 5) Vuorovaikutus ja viestintä.

Lisäksi Pudasjärven lukion oppilaat esittelivät neuvottelukunnalle nuorten näkemyksiä Iijoesta.

´Raikkaan hapekas aortta, jossa virtaa energiaa koko seudun toimintoihin´, tiivistivät Olga Oinas-Panuma ja Saana Kokko lukiolaisten sanoman.

Lisätietoja antavat:

Mirko Laakkonen
projektipäällikkö
Iijoen otva -hanke
Pohjois-Pohjanmaan liitto
Puh: 040 685 4036
mirko.laakkonen@pohjois-pohjanmaa.fi

Timo Karjalainen
projektipäällikkö (vesistövisio-osuus)
Pöyry Finland Oy
Puh: 040 621 6962
timo.karjalainen@poyry.com

Iijoen otva on kolme vuotta kestävä EU-rahoitteinen hanke. Hankkeen päätavoitteet ovat vesistövision laadinta Iijoen valuma-alueelle ja vaelluskalakantojen palauttamisen sekä muiden joen arvoa nostavien toimenpiteiden edistäminen ja toteutus jo hankkeen aikana. Hanketta hallinnoi Pohjois-Pohjanmaan liitto ja osatoteuttajana toimii Luonnonvarakeskus. Vesistövisio-osuudesta vastaavat Pöyry Finland Oy, Akordi Oy ja Mapita Oy.

Lisätietoja:

http://www.pohjois-pohjanmaa.fi/aluesuunnittelu/iijoen_otva/ajankohtaista

19.12.2016

Iijoen arvoja kartoittavaan kyselyyn tuli kaikkiaan yli 800 vastausta. Kyselyssä puhdas vesi, luontoarvot, jokimaisemat, kosket, järvet, vaelluskalat, kalastus ja luontomatkailu nähtiin selvästi Iijoen arvoa tuottavina asioina. Osana vesistövisiotyötä järjestettiin lisäksi paikallisia työpajoja, joissa Iijoesta kiinnostuneet pääsivät perehtymään Iijoen arvot -kyselyn tuloksiin ja käymään keskustelua sen johtopäätöksistä. Akordi Oy:n Lauri Rantala veti paikallisia työpajoja Iissä, Yli-Iissä, Pudasjärvellä, Taivalkoskella ja Kuusamossa.

Lehtijuttuja paikallisista työpajoista:

Rantapohja 17.11.2016

Koillismaa 1.12.2016

6.10.2016

Iijoen arvot kartalle

Iijoen arvoja ja kehittämiskohteita kartoitetaan laajalla kansalaiskyselyllä lokakuussa. Alueen asukkailta, matkailijoilta ja eri käyttäjäryhmiltä kootaan näkemyksiä koko Iijoen valuma-alueella: Iissä, Oulussa, Pudasjärvellä, Taivalkoskella ja Kuusamossa.

Kyselyllä kartoitetaan Iijoen alueen nykytilaa, käyttötapoja sekä jokeen ja sen ympäristöön liittyviä arvoja. Samalla kysytään tulevaisuuden toiveista ja tunnistetaan konkreettisia kehittämiskohteita. Kaikkien Iijoen tulevaisuudesta kiinnostuneiden toivotaan vastaavan kyselyyn.

Kyselyn tuloksena syntyvä kartta-aineisto on hyödynnettävissä suoraan esimerkiksi kuntien maankäytön suunnittelussa. Kysely on osa Pohjois-Pohjanmaan liiton Otva-hankkeen vesistövisiotyötä. Paikkatietopohjaisen Iijoen arvot -kyselyn toteuttaa Mapita Oy.

Kysely avataan 6.10.2016 ja siihen voi vastata lokakuun loppuun saakka osoitteessa.

Osana vesistövisiotyötä järjestetään jatkossa paikallisia työpajoja, joissa Iijoesta kiinnostuneet pääsevät perehtymään kyselyn tuloksiin ja käymään keskustelua sen johtopäätöksistä.

Lisätietoja kyselystä antavat:
Anna Broberg, anna.broberg@mapita.fi, puh: 050 538 8809
Lauri Rantala, lauri@akordi.fi

12.5.2016

Yhteistyö vaelluskalojen palauttamiseksi Iijoelle etenee

Iijoen otva -hankkeen neuvottelukunta otti aloitustapaamisessaan ensimmäiset askeleensa Iijoen vesistövision rakentamiseksi. Kierikkikeskuksessa 3.–4.5.2016 järjestetty työpaja koostui ryhmä- ja paritöistä, keskusteluista, esitelmistä sekä maastokäynnistä Raasakan voimalaitosalueella ja vanhalla uomalla. Neuvottelukuntaan kuuluu laaja joukko eri toimijoita, yrittäjistä maa- ja metsätalousministeriöön. Neuvottelukunnan puheenjohtajana toimii maakuntahallituksen puheenjohtaja Samuli Pohjamo.

Aloitustapaamisen painopiste oli vaelluskaloissa. Keskustelua käytiin erityisesti Iijoen kalateiden luvanhakijakysymyksestä, pienpoikasistutuksien tehostamisesta ja Raasakan vanhan uoman kehittämismahdollisuuksista. Vaelluskalojen luonnonkierron palauttaminen on monitahoinen ja pitkä prosessi, joka vaatii laajaa yhteistyötä.

´Vaelluskalojen puolesta on tehtävä monia toimenpiteitä samanaikaisesti ja toimenpiteet on nähtävä toisiaan tukevina. Joen alaosalla tämä voi tarkoittaa esimerkiksi kalatietä, yläosalla tuki-istutuksia´, painottaa Iijoen vesistön kalastusalueen puheenjohtaja Jari Jussila.

Neuvottelukunta tunnisti visiotyön keskeisiksi tavoitteiksi vaelluskalojen palauttamisen ohella Iijoen alueen vetovoimaisuuden kehittämisen sekä valuma-alueen kunnon ja veden laadun parantamisen. Ensisijaisen tärkeänä pidettiin luottamuksen rakentamista eri osapuolien välille.

´Kokouksessa saavutettiin hyvä yhteistyön henki ja konkretiaankin päästiin. Muun muassa Iijoen vaelluskalojen palauttamishankkeiden toteutumisnäkymissä on tapahtunut otvan myötä selvää edistymistä´, toteaa kalatalousylitarkastaja Jouni Tammi, maa- ja metsätalousministeriöstä.

Taustaa:

Iijoen vesistöalueella aloitetaan maaliskuussa vesistövision laatiminen. Vesistövisio on koko Iijoen vesistöalueen kattava kehittämis- ja toimenpidemalli, jossa sovitetaan yhteen erilaiset vesistön käyttöön kohdistuvat intressit. Koko vesistöalueen kattavaa yhteistyömallia ei ole Suomessa aikaisemmin laadittu. Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallitus valitsi työn toteuttajaksi Pöyry Finland Oy:n yhteystyössä Akordi Oy:n ja Mapita Oy:n kanssa. Vesistövision on tarkoitus olla valmis syyskuussa vuonna 2018.

Iijoen vesistöaluetta on jo pitkään kehitetty erilaisten julkishallinnon projektien kautta, mutta nyt työhön halutaan mukaan laajemmin myös alueen yritykset ja asukkaat. Erityisesti nuorilta toivotaan aktiivisuutta. Paikallisia tarpeita, ideoita ja toiveita tullaan kokoamaan ainakin Iin, Yli-Iin, Pudasjärven ja Taivalkosken alueille perustettavissa paikallisryhmissä sekä yleisötilaisuuksissa ja asukaskyselyillä. Työn etenemistä ohjaa laajasta alueen sidosryhmäjoukosta koottu neuvottelukunta.

− Näemme vesistövision eräänlaisena Iijoen “talkoohankkeena”, johon innostetaan mukaan alueellisia ja paikallisia sekä julkisia ja yksityisiä toimijoita omine tarpeineen ja ideoineen, kertovat Timo Karjalainen ja Kalle Reinikainen Pöyry Finland Oy:stä.

Lisähaastetta vesistövision laatimiselle tuo kuitenkin toimijoiden kesken pitkään jatkunut epäluottamus. Työssä onkin tarkoitus keskittyä ennen kaikkea Iijoen vesistöalueen tulevaisuuteen. Avoimen vuoropuhelun avulla pyritään löytämään yhteinen näkemys Iijoen kehittämisestä sekä tärkeimmät kehittämistä tukevat toimenpiteet.

− Epäluottamus syö kaikkien osapuolten voimavaroja ja kaventaa kykyämme ajatella, mitä mahdollisuuksia Iijoen kehittämiseen sisältyy, sanoo Lasse Peltonen Akordi Oy:stä.

Viime vuonna tehtiin vesistövisiotyön esiselvitys. Siinä yhteisiksi Iijoen vesistöalueen kehittämistavoitteiksi asetettiin Iijoen arvon nostaminen, vaelluskalojen palauttaminen sekä veden laadun parantaminen. Kollaja-hanke ja mahdollinen kalatalousvelvoitteiden tarkistaminen rajattiin työn ulkopuolelle. Ensimmäiset konkreettiset vesistönparannustyöt on tarkoitus aloittaa jo visiotyön aikana. Tällaisia voivat olla esimerkiksi Raasakan vanhan uoman kunnostaminen ja muut vaelluskalojen kulkua edistävät toimenpiteet.

Vesistövisio toteutetaan osana Pohjois-Pohjanmaan liiton kolmivuotista Iijoen otva -hanketta.

Luonnonvarakeskus vastaa hankkeessa vaelluskalojen alasvaellussuunitelman laatimisesta ja siihen liittyvästä tutkimuksesta. Hanketta rahoitetaan Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta osittain Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tuella. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen asiantuntijat osallistuvat hankkeeseen myös virkatyöllään. Hankkeen muita rahoittajia ovat Iin kunta, Pudasjärven kaupunki, Taivalkosken kunta, Oulun kaupunki, Kuusamon kaupunki, PVO Vesivoima Oy, Luonnonvarakeskus ja Pohjois-Pohjanmaan liitto. Koko hankkeen rahoitus on noin 900 000 €. Tästä vesistövision osuus on lähes kolmannes.

Pohjois-Pohjanmaan liitto kilpailutti vesistövision palveluntuottajan EU-laajuisesti. Tarjouksia tuli kolmelta toimijalta. Maakuntahallitus hyväksyi palvelun hankinnan 15.2.2016 pidetyssä kokouksessaan. Valitusaika päättyy 21 vrk maakuntahallituksen kokouksen pöytäkirjan hyväksymisen jälkeen.

Lisätietoja:
Johtava asiantuntija Kalle Reinikainen, Pöyry Finland Oy, p. 050 590 7640
Vesistövisiotyön projektipäällikkö Timo Karjalainen, Pöyry Finland Oy, p. 0400 662 171
Erikoisasiantuntija Ismo Karhu, Pohjois-Pohjanmaan liitto, p. 050 592 1915

Neuvottelukuntaan on pyydetty edustajia alla olevista tahoista. Kaikkia edustajia ei ole vielä nimetty. Tähdellä merkityt tahot ovat ilmoittaneet, etteivät nimeä edustajaansa neuvottelukuntaan.

Etelä- ja Pohjois-Iin kalastuskunnat
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, ympäristö- ja luonnonvarat
Iijoen vesistön kalastusalue
Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelupiiri ry*
Iin kunta
POP vapaa-ajan kalastajapiiri ry & Pudasjärven perhokalastajat ry
Iijoen suojeluyhdistys ry*
Kollajan paliskunta
Kuusamon kaupunki
ProAgria Oulu, Oulun kalatalouskeskus
Lapin ELY-keskus, kalatalous
Pudasjärven kaupunki
Luonnonvarakeskus Oulu
PVO-Vesivoima Oy
MMM, luonnonvaraosasto
Suomen metsäkeskus, pohjoinen palvelualue
Metsähallitus, POP Luontopalvelut
Suomen ympäristökeskus
Oulun kaupunki
Taivalkosken kunta
Perämeren kalatalousyhteisöjen liitto ry
Vapo Oy, pohjoinen turvetuotantoalue