Lyhyet palvelukuvaukset
Koulutus
Opi johtamaan yhteistyötä -koulutuksemme antaa valmiuksia monien toimijoiden väliseen yhteistyöhön. Saat keinoja prosessien suunnitteluun ja vetämiseen silloin, kun tähtäät erilaisten tavoitteiden yhteensovittamiseen.
Koulutuksessa syvennymme yhteistyön johtamisen perusperiaatteisiin, prosesseihin sekä henkilökohtaisiin taitoihin.
Koulutuksen jälkeen osallistujat tuntevat sidosryhmäyhteistyön ja intressien yhteensovittamisen perusperiaatteet ja osaavat soveltaa niitä valmistautuessaan vuorovaikutustilanteisiin, joissa on mukana organisaation sisäisiä ja ulkoisia toimijoita.
Koulutus koostuu luennoista, pari- ja ryhmäkeskusteluista, sekä itsenäisestä työskentelystä. Tärkeä osa koulutusta on opitun soveltaminen omaan ajankohtaiseen projektiin tai kehittämishaasteeseen. Räätälöimme jokaisen koulutuksen vastaamaan osallistujien tarpeita.
Kouluttajina ovat Akordin asiantuntijat, jotka ovat toimineet prosessien suunnittelijoina ja fasilitaattoreina muun muassa maankäyttöön, kaavoitukseen ja vastuulliseen luonnonvarojen käyttöön liittyen.
Koulutus vastaa Akordin oregonilaisen yhteistyökumppanin National Policy Consensus Centerin kehittämää kokonaisuutta Collaborative Public Manager.
Monenväliset neuvottelut
Monenvälisissä neuvotteluissa etsimme yhdessä tunnistettuun ongelmaan ratkaisua, jonka kaikki osapuolet voivat hyväksyä. Autamme suunnittelemaan ja toteuttamaan tähän tavoitteeseen soveltuvan prosessin, joka perustuu vaiheistetulle neuvottelulle ja ulkopuolisen neutraalin osapuolen tarjoamalle tuelle.
Selvitykset ja tutkimukset
Tarjoamme apua tilanteisiin, joissa parhaan mahdollisen päätöksen tekemiseksi tarvitaan lisää tietoa tai ymmärrystä esimerkiksi sidosryhmien näkemyksistä tai toiminnan hyväksyttävyydestä. Autamme myös vahvistamaan tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta.
Sidosryhmät ja vuorovaikutus
Päätöksenteon ja toiminnan tueksi tarvitaan usein laaja-alaista yhteistyötä ja vuorovaikutusta. Suunnittelemme ja autamme toteuttamaan prosesseja, joissa eri toimijat pääsevät mielekkääseen ja tulokselliseen yhteistyöhön.
Tilanteen jäsentäminen ja konfliktikartoitus
Autamme tunnistamaan, mitkä ovat käsillä olevan ongelman kannalta keskeisiä asiakysymyksiä, millaiset suhteet osapuolilla on ja miten yhteistyön tapoja tulisi kehittää.
Keskeisten osapuolten haastatteluihin perustuva, neutraalin osapuolen tekemä kartoitus auttaa tarvittavan prosessin suunnittelussa ja oikeisiin kysymyksiin keskittymisessä.
Toimintatapojen kehittäminen
Autamme kehittämään uusia toimintatapoja eri toimijoiden välisen yhteistyön tueksi, organisaatioiden sisäisen työskentelyn kehittämiseksi tai systeemisten muutosten edistämiseksi.
Vuoropuhelun rakentaminen
Toimiva yhteistyö vaatii luottamusta. Autamme rakentamaan avointa vuoropuhelua ja dialogia tilanteissa, joissa ratkaistavasta ongelmasta on erilaisia näkemyksiä ja osapuolten välinen keskusteluyhteys on heikentynyt.
Yhteisen tietopohjan rakentaminen
Yhteisen tietopohjan rakentamisessa vastuu tiedon löytämisestä ja omaksumisesta annetaan yksittäisen päätöksentekijän sijaan eri intressejä edustavien osapuolten yhteiselle ryhmälle. Ryhmän tehtävänä on neuvotella siitä, millainen tiedon tuotannon prosessi parhaiten tyydyttäisi kaikkien osapuolten tarpeet. Tarpeet voivat liittyä esimerkiksi tiedon tieteelliseen laatuun ja tiedon avoimuuteen. Autamme näiden prosessien suunnittelussa ja työskentelyn ohjaamisessa.
Ympäristösovittelu ja konfliktien ratkaisu
Tarjoamme apua konfliktin hallintaan. Julkisluonteisten konfliktien ratkaisuille, kuten ympäristökiistojen sovittelulle, on tyypillistä vaiheistettu neuvottelumenettely, joka alkaa kiistatilanteen arvioinnilla.
Mikäli edellytyksiä yhteiselle sovitteluprosessille löydetään, työtä voidaan jatkaa. Neuvottelumenettelyn seuraavia vaiheita ovat sovitteluprosessin organisoituminen, sen tavoitteiden, pelisääntöjen, roolien ja vastuiden määrittely, kiistan ratkaisun edellyttämän yhteisen tietopohjan rakentaminen, neuvottelut ja näistä syntyvät yhteiset linjaukset. Lopuksi nämä linjaukset konkretisoidaan sitoumuksilla, joiden toteutumista seurataan.