Politiikkaintegraation lisääminen – tilannekuva ja suuntaviivat johdonmukaisempaan luontopolitiikkaan
Valtioneuvoston kanslia on käynnistänyt työn luontopolitiikan johdonmukaisuuden lisäämiseksi. Käynnistyvässä työssä hyödynnetään yhteiseen ongelmanratkaisuun ja neuvotteluun perustuvaa
lähestymistapaa, jossa tavoitteena on tuoda esiin eri ministeriöiden tarpeita ja näkökulmia ja tunnistaa…
Vihreän siirtymän konfliktien ennakointi ja ratkaisu
Vihreään siirtymään ja energiamurrokseen liittyvät hankkeet tulevat väistämättä synnyttämään erilaisten tahojen ja intressien törmäämistä sekä paikallisia konflikteja. Jotta vihreä siirtymä voidaan toteuttaa oikeudenmukaisesti, tarvitaan ristiriitojen parempaa ennakointia, käsittelyä…
Helsingin Länsisataman laajentamiseen liityvän asukasvuorovaikutuksen suunnittelu ja fasilitointi
Helsingin Satama Oy suunnittelee Länsisataman kapasiteetin laajentamista ja siihen liittyvää tunneliyhteyttä Länsiväylän suuntaan. Akordi suunnitteli ja fasilitoi kaksi hankkeen asukasvuorovaikutukseen liittyvää tilaisuutta, Länsiväylän tunneliyhteyden YVA-vaihetta edeltäneen asukasvuorovaikutustilaisuuden…
Nurmijärven kaavoituksen kehittämistyö
Akordi tuki Nurmijärven kaupunkia kaavoituksen kehittämisen reunaehtoja ja mahdollisuuksia koskevien erilaisten näkemysten kartoittamisessa ja yhteensovittamisessa.
Poronhoidon & tuulivoiman välisen vuoropuhelun ja yhteistyön rakentaminen
Poronhoitoalue on houkutteleva tuulivoiman kehittämiselle harvan asutuksen ja hyvien tuuliolosuhteiden vuoksi. Samat alueet ovat kuitenkin jo poronhoidon käytössä. Alojen välille on syntynyt jännitteitä mm. siksi, että poronhoito käytäntöineen on vieras tuulivoimatoimijoille,…
Kaivostoiminnan vesistövaikutusten yhteisseurantamallin rakentaminen Sodankylään
Hankkeen tavoite on luoda yhdessä Sodankylän kaivosyhtiöiden ja paikallisten sidosryhmien kanssa vesistövaikutusten yhteisseurantamalli ja vakiinnuttaa se paikalliseen toimintakulttuuriin. Hankkeen tulokset toimivat esimerkkinä koko Suomen ja Pohjoismaiden kaivossektoreille.
Ekologinen kompensaatio oikeudenmukaisessa siirtymässä kohti luonnon kokonaisheikentymättömyyttä (BOOST)
Ekologinen kompensaatio oikeudenmukaisessa siirtymässä kohti luonnon kokonaisheikentymättömyyttä Biodiversity offsetting as an operational tool for a just sustainability transition towards no net loss of ecosystems and biodiversity (BOOST) -hanke pureutuu siihen kuinka ekologinen kompensaatio voidaan…
Lohjan kaupungin maankäytön ja kaavoituksen kehittäminen
Akordi toimi vuoden 2022 Lohjan kaupungin kumppanina ja toteutti maankäytön ja kaavoituksen kehittämisprosessin.
Työ tavoitteena oli kehittää Lohjan kaupungin maankäytönsuunnittelun ja kaavoituksen käytäntöjä siten, että ne hyödyntävät tehokkaasti käytettävissä olevia resursseja…
No Net Loss City
Ekologisilla kompensaatioilla tarkoitetaan menetettyjen luontoarvojen kompensoimista toisilla luontoarvoja lisäävillä toimenpiteillä. No Net Loss City -yhteistyöhankkeessa on kehitettiin vuosina 2021-2022 ensimmäinen ekologisen kompensaation toimintamalli kuntien maankäytönsuunnitteluun. Mallia…
Helsingin kaupungin luonnonhoidon linjaukset
Helsingin kaupunki uudistaa luonnonhoitoa ohjaavat linjaukset. Akordi suunnitteli, toteutti ja fasilitoi keväällä ja syksyllä 2022 työpajoja luonnonhoidon linjauksia valmistelevalle kaupunkiympäristön työryhmälle. Pajojen tavoitteena oli löytää valmisteluryhmän asiantuntijoiden kanssa yhteinen…
Helsingin kaupunkistrategian (2021-2025) tavoitteiden yhteensovittaminen
Akordi avusti Helsingin kaupunkia sovittamaan yhteen uudessa kaupunkistrategiassa tunnistettuja keskenään ristiriitaisia tavoitteita liittyen kaupungin kasvuun ja luonnon monimuotoisuuden sekä lähivirkistysalueiden turvaamiseen.
Helsingin kaupunkistrategiassa “Kasvun paikka” (2021-2025) on…
Uudenmaan liiton strateginen kehittäminen
Uudenmaan liiton strategisen kehittämisen hanke (2020-2021) keskittyi liiton sidosryhmiä paremmin palvelevan ja yhtenäisen toteuttamisen kokonaisuuden luomiseen. Tavoitteena oli tuoda yhteen maakuntakaavalle, ilmastotiekartalle, liikennejärjestelmätyölle sekä Älykkään erikoistumisen strategialle…
Tulvariskien hallinta
Maa- ja metsätalousministeriön asettamat tulvaryhmät työskentelevät yhdessä viranomaisten, elinkeinonharjoittajien, maa- ja vesialueiden omistajien, vesien käyttäjien ja järjestöjen kanssa tulvariskialueiksi määritellyillä vesistö- ja rannikkoalueilla. Akordi tuki tulvariskien hallinnan työtä Kymijoella sekä Kotkan ja Haminan rannikoilla keväällä ja syksyllä 2019 fasilitoimalla tulva- ja sidosryhmien yhteisiä työpajoja.
Tuulivoiman sosiaalinen hyväksyttävyys: hyväksyttävyyshuoltamot
Vaikka tuulivoima on yleisesti hyväksytty energiantuotannon muoto, paikalliset projektit kohtaavat yhä enenevässä määrin vastustusta myös Suomessa. Marraskuussa 2018 päättyneessä hankkeessa Akordi kehitti yhteistyössä tuulivoima-alan toimijoiden ja sidosryhmien kanssa uusia työkaluja tuulivoiman sosiaalisen hyväksyttävyyden ja sosiaalisen toimiluvan vahvistamiseksi.
Herttoniemen kaupunginosavisio
Herttoniemen kaupunginosalle (Länsi-Herttoniemi, Herttoniemenranta, Roihuvuori) rakennettiin kevään ja kesän 2018 aikana oma visio, jossa kuvataan alueen eri toimijoiden yhteinen tahtotila kaupunginosan tulevaisuudesta ja ideoidaan sitä, miten tähän tavoiteltuun tulevaisuuteen voidaan päästä. Prosessissa tunnistetiin yhdessä alueen kehittämisen suuntia ja avattiin konkreettisia mahdollisuuksia rakentavalle yhteistyölle, joka lähtee toimijoiden tarpeista ja resursseista. Visioprosessi mahdollisti kaupunkilaisten osallistumisen oman ympäristönsä pitkän tähtäimen suunnitteluun yhdessä suunnittelusta vastaavien toimihenkilöiden kanssa ja loi uudenlaista yhdessä tekemisen tapaa kaupunkikehittämiseen.