Selvitykset ja tutkimukset

 

Tarjoamme apua tilanteisiin, joissa parhaan mahdollisen päätöksen tekemiseksi tarvitaan lisää tietoa tai ymmärrystä esimerkiksi sidosryhmien näkemyksistä tai toiminnan hyväksyttävyydestä. Autamme myös vahvistamaan tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Kohti tulosperusteisten järjestelmien soveltamista hajakuormituksen hillinnässä ja luonnon monimuotoisuuden edistämisessä

Tulosperusteiset mallit ovat vaihtoehto ympäristönsuojelun tehokkuuden parantamiseen. Edellytyksenä näiden hyödyntämiselle on, että vaikutuksia voidaan mitata riittävän tarkasti ja kohtuullisin kustannuksin. Antti Ihon (UEF) ja Akordin yhdessä toteuttamassa esiselvitystyössä tarkastellaan erilaisia mittareita, joita voitaisiin hyödyntää monimuotoisuutta, vesien suojelua sekä ilmastonmuutoksen torjuntaa ja sopeutumista edistävissä tulosperusteisissa toimenpiteissä sekä tunnistetaan mittaamiseen liittyviä reunaehtoja.

Selvitys: Vihreän siirtymän vauhti ja ympäristömenettelyjen laatu : miten sujuvoittaminen, hyväksyttävyys ja ympäristönsuojelu yhdistetään?

Ympäristösääntelyn keventäminen ei automaattisesti sujuvoita lupaprosesseja, vaan vaikutus voi olla päinvastainen. Tämä käy ilmi Akordin julkaisemasta oikeustieteellisestä selvityksestä. Vihreän siirtymän hankkeiden läpimenoa pyritään nopeuttamaan useilla hallitusohjelmaan pohjautuvilla…

Katsaus: Energiahankkeiden ekologisten ja sosiaalisten haittojen kompensointi

Energiasiirtymän hyväksyttävyyden kannalta on olennainen kysymys, miten hankkeiden haitallisia vaikutuksia voidaan hallita ja korvata. Akordin julkaisema katsaus esittelee kirjallisuudessa tunnistettuja keinoja hankkeiden luonnolle ja eläimille aiheuttamien haittojen sekä sosiaalisten vaikutusten…

Selvitys: Merialuesuunnitelman vaikuttavuus ja toimivuus merituulivoiman edistämisessä ja suunnitelmaan sitoutumisen vahvistaminen

Akordi on mukana tekemässä Ympäristöministeriön tilaamaa selvitystä, jossa tarkastellaan merialuesuunnittelun oikeudellista taustaa sekä suunnitelmien laadinnan ja vaikuttavuuden nykytilaa.

Yhteistoiminnallisten toimintatapojen vaikutukset tuulivoiman paikalliselle hyväksyttävyydelle poronhoitoalueella -selvitys

Akordi tuottaa yhteistyössä Suomen Tuulivoimayhdistyksen ja Paliskuntain yhdistyksen kanssa selvitystyön, jossa tarkastellaan yhteistoiminnallisten toimintatapojen merkitystä tuulivoiman paikalliselle hyväksyttävyydelle saamelaisten kotiseutualueen ulkopuolisella poronhoitoalueella.

Kalatalousalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmista nousevat ristiriidat ja konfliktinratkaisun mahdollisuudet

Kalatalouden keskusliitto tilasi Akordilta vuonna 2022 työn, joka sisälsi analyysin KKL:n selvityksessä esille tulleista konfliktitilanteista sekä käyttö- ja hoitosuunnittelun käytäntöön viemisestä.

Kaivostoiminnan vesistövaikutusten yhteisseurantamallin rakentaminen Sodankylään

Hankkeen tavoite on luoda yhdessä Sodankylän kaivosyhtiöiden ja paikallisten sidosryhmien kanssa vesistövaikutusten yhteisseurantamalli ja vakiinnuttaa se paikalliseen toimintakulttuuriin. Hankkeen tulokset toimivat esimerkkinä koko Suomen ja Pohjoismaiden kaivossektoreille.

Kokemäenjoen vesivisio 2050 selvitystyö

Kokemäenjoen Vesivisio 2050 on kokonaisvaltainen näkemys ja tavoitetila Kokemäenjoen vesistöalueen vesivarojen käytön, vesien hoidon ja kalatalouden tulevaisuudesta vuoteen 2050 saakka. Vesivisio laadittiin alueellisesti sidosryhmien, ELY-keskusten ja maakuntien liittojen yhteistyönä vuonna 2017.…

Valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden (VAT) uudistamisen esiselvitys

Akordi oli mukana toteuttamassa valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden (VAT) uudistamistyötä pohjustavaa esiselvitystä. Työ toteutettiin yhdessä Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksen kanssa. Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VAT) ovat osa maankäyttö- ja rakennuslain…

Kohti yhteisymmärrystä metsien käytön kestävyysmuutoksista (Argumenta)

Suomen kulttuurirahasto myönsi 150 000 euron rahoituksen hankkeelle “Kohti yhteisymmärrystä metsien käytön kestävyysmuutoksista”, johon kaikki metsien käytöstä kiinnostuneet voivat osallistua. Tutkimusta koordinoi Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö (JYU.Wisdom), Luonnonvarakeskus…

Tenojoen kalastussopimuksen toimivuuden arviointi

Suomen ja Norjan välinen Tenojoen kalastussopimus astui voimaan maaliskuussa 2017. Käsittelyn yhteydessä eduskunta linjasi, että sopimuksen toimivuutta arvioidaan kolmen vuoden kuluttua sen voimaantulosta. Akordi toteutti kalastussopimuksen toimivuuden arviointityön, jonka loppuraportti Tenojoen…

EuropeSay on AI -kansalaiskeskustelut tekoälystä

EuropeSay on AI (artificial intelligence) on koko Euroopan laajuinen, verkon kautta toteutettava hanke, jonka puitteissa kansalaiset ympäri Eurooppaa voivat ottaa osaa tekoälystä käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun. Akordi vastasi kansalaiskeskustelujen toteuttamisesta Suomessa syksyn 2019 aikana.

Ekologiset kompensaatiot teoriasta teoiksi

Helsingin yliopiston, Suomen ympäristökeskuksen ja Akordin yhteinen EKOTEKO: ekologiset kompensaatiot teoriasta teoiksi -tutkimushanke etsii toteuttamiskelpoista muotoa ekologisille kompensaatioille yhdistämällä tutkimusta neuvotteluprosessiin ja kokeiluihin. Akordi toteutti toukokuussa 2019 tutkimushankkeen…

DAC – Dwellers in Agile Cities

DAC – Dwellers in Agile Cities / Ketterä kaupunki -tutkimushanke on Suomen Akatemian vuosina 2016–2019 rahoittama Strategisen tutkimuksen hanke, jossa keskityttiin kaupunkilaiseen kaupunkikehittämisen ja muutoksen keskeisenä ajurina. Akordi oli tukemassa hankkeen yhteiskunnallista vaikuttavuutta.