Priodiversity LIFE -hankkeen WP3-kohdealueiden valintatyöryhmän fasilitointi
Akordi toimii fasilitaattorina Priodiversity LIFE -hankkeen WP3-kohteiden valintatyöryhmän työskentelyssä syksyllä 2024 ja alkuvuodesta 2025.
Vesien- ja merenhoidon toimenpideohjelman tilannekuva ja edistäminen yhdessä sidosryhmien kanssa
Akordi tuottaa Ympäristöministeriölle asiantuntijapalvelun vesien-ja merenhoidon toimenpiteiden seurantaa ja edistämistä koskevien työpajojen järjestämiseksi.
Tavoitteena on muodostaa sidosryhmien kanssa yhteinen tilannekuva vesien-ja merenhoitosuunnitelmien toimeenpanotilanteesta sekä tunnistaa…
Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen vuorovaikutusvalmennus
Akordi valmentaa keväällä ja syksyllä 2024 Espoon kaupungin kaupunkisuunnittelukeskuksen asiantuntijoita asukkaiden, yhteistyökumppaneiden ja päättäjien kohtaamiseen. Vuorovaikutusvalmennuksen tavoitteena on antaa Espoon kaupunkisuunnittelun kaavoituksen asiantuntijoille välineitä laadukkaan…
Nurmijärven Sudentullin asemakaavan asukasvuoro-vaikutuksen toteutus ja tuki
Nurmijärven kunnassa on käynnissä asemakaavan laadinta Sudentullin työpaikka-alueelle datakeskusta varten. Hankkeella on Nurmijärven kunnalle suuri elinkeinopoliittinen merkitys. Hankkeella on kuitenkin myös kokonsa takia merkittäviä vaikutuksia, jotka todennäköisesti tulevat aiheuttamaan huolta…
Vuorovaikutus osana Päijät-Hämeen tuulivoima-alueiden maakuntakaavoitusta
Akordi tukee tuulivoima-alueisiin liittyvää vuorovaikutusta osana Päijät-Hämeen maakuntakaava 2060-prosessia.
Hiilineutraali Helsinki -työn vuorovaikutusstrategia
Akordi teki Helsingin kaupungille vuorovaikutusstrategian Hiilineutraali Helsinki -työn liikennetoimenpiteiden laajaa vaikutusten arviointa varten.
JustH2Transit
JustH2Transition-konsortiohanke (Oulun yliopisto, LUT yliopisto, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Luonnonvarakeskus (LUKE) ja Akordi Oy) on tutkimusaloite, jonka tavoitteena on tukea siirtymistä vetypohjaiseen talouteen Suomessa. Hanketta rahoittaa Strategisen tutkimuksen neuvosto ja sen on osa…
Jyväskylän kaupunkiseudun MAL-sopimuksen valmistelutyö
Jyväskylän kaupunkiseutu valmistautui kesällä ja syksyllä 2020 järjestettäviin MAL-sopimusneuvotteluihin, joita ennen kaupunkiseudun kunnat valmistelivat Jyväskylän kaupungin johdolla sopimuksen sisältöä ja toimenpiteitä. Kyse on maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimuksista (MAL), jotka…
Vihreän siirtymän konfliktien ennakointi ja ratkaisu
Vihreään siirtymään ja energiamurrokseen liittyvät hankkeet tulevat väistämättä synnyttämään erilaisten tahojen ja intressien törmäämistä sekä paikallisia konflikteja. Jotta vihreä siirtymä voidaan toteuttaa oikeudenmukaisesti, tarvitaan ristiriitojen parempaa ennakointia, käsittelyä…
Helsingin Länsisataman laajentamiseen liityvän asukasvuorovaikutuksen suunnittelu ja fasilitointi
Helsingin Satama Oy suunnittelee Länsisataman kapasiteetin laajentamista ja siihen liittyvää tunneliyhteyttä Länsiväylän suuntaan. Akordi suunnitteli ja fasilitoi kaksi hankkeen asukasvuorovaikutukseen liittyvää tilaisuutta, Länsiväylän tunneliyhteyden YVA-vaihetta edeltäneen asukasvuorovaikutustilaisuuden…
Sidosryhmävuorovaikutus lainvalmistelussa: vesienhoidon ympäristötavoitteet ja niistä poikkeamista koskevan lainsäädännön valmistelu
Vuoden 2023 aikana valmistellaan ympäristöministeriön asettaman työryhmän toimesta ehdotukset vesienhoidon ympäristötavoitteita ja niistä poikkeamista koskevaksi lainsäädännöksi. Ehdotukset koskevat erityisesti vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä annettua lakia, jonka toimeenpanosta…
Liikenteen esteettömyysvisio -työpaja
Liikenne- ja viestintäministeriö ja Traficom järjestivät maaliskuussa 2023 liikenteen esteettömyyttä ja digitaalisten palveluiden saavutettavuutta käsittelevän sidosryhmätyöpajan. Työpajassa liikennepalveluiden tarjoajat, vammais- ja vanhusjärjestöt, käyttäjät ja viranomaistahot pohtivat yhdessä, millainen olisi hyvä visio liikennejärjestelmän esteettömyydelle ja mitä asioita visiotyössä tulisi ottaa huomioon. Akordi suunnitteli ja fasilitoi tilaisuuden.
Poronhoidon & tuulivoiman välisen vuoropuhelun ja yhteistyön rakentaminen
Poronhoitoalue on houkutteleva tuulivoiman kehittämiselle harvan asutuksen ja hyvien tuuliolosuhteiden vuoksi. Samat alueet ovat kuitenkin jo poronhoidon käytössä. Alojen välille on syntynyt jännitteitä mm. siksi, että poronhoito käytäntöineen on vieras tuulivoimatoimijoille,…
Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari
Vesistökunnostusverkoston kahdeksas vuosiseminaari järjestettiin webinaarina 27.-28.10.2020. Vuosiseminaarin teemoina olivat kalavesien hoito, vaelluskalat, valuma-aluelähtöiset kunnostukset sekä verkostoituminen. Akordi oli mukana toteuttamassa yleisökyselyitä sekä päivien seminaari että työpajaosuuksissa.
Oulujoen vesistöalueen vesistövisio 2035
Suomen ympäristökeskuksen vetämässä hankkeessa ”Elinvoimaa Kainuun järviltä Perämeren rannikolle –Oulujoen vesistöalueen vesistövisio 2035” tavoitteena oli vesienhoidon, vesivoiman, kalatalouden, alueiden käytön ja elinkeinoelämän tavoitteet yhteen sovittavan toimintamallin kehittäminen…
Ekologinen kompensaatio oikeudenmukaisessa siirtymässä kohti luonnon kokonaisheikentymättömyyttä (BOOST)
Ekologinen kompensaatio oikeudenmukaisessa siirtymässä kohti luonnon kokonaisheikentymättömyyttä Biodiversity offsetting as an operational tool for a just sustainability transition towards no net loss of ecosystems and biodiversity (BOOST) -hanke pureutuu siihen kuinka ekologinen kompensaatio voidaan…
Govermat-tutkimushankkeen sidosryhmävuorovaikutuksen fasilitointi
Suomen Akatemian rahoittamassa GoverMat-hankkeessa (2022-2025) perehdytään sähköisen liikkuvuuden sovelluksissa, erityisesti akuissa, akkumateriaaleissa, elektroniikan komponenteissa ja kestomagneeteissa, käytettävien kriittisten raaka-aineiden kiertotalouteen. Akordi on hankkeessa mukana…
No Net Loss City
Ekologisilla kompensaatioilla tarkoitetaan menetettyjen luontoarvojen kompensoimista toisilla luontoarvoja lisäävillä toimenpiteillä. No Net Loss City -yhteistyöhankkeessa on kehitettiin vuosina 2021-2022 ensimmäinen ekologisen kompensaation toimintamalli kuntien maankäytönsuunnitteluun. Mallia…
Koitajoen valuma-alueen yhteistyö – Koitajoki-Koitere Foorumi
Koitajoen valuma-alueella Pohjois-Karjalassa on kehitetty alueen toimijoiden välille yhteistoimintamallia erilaisten tavoitteiden yhteensovittamiseksi ja valuma-alueen vesistöjen tilan parantamiseksi. Nyt yhteistyötä halutaan tiivistää ja kehittää edelleen. Akordi suunnitteli ja toteutti Pohjois-Karjalan…
Valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden (VAT) uudistamisen esiselvitys
Akordi oli mukana toteuttamassa valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden (VAT) uudistamistyötä pohjustavaa esiselvitystä. Työ toteutettiin yhdessä Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksen kanssa.
Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VAT) ovat osa maankäyttö- ja rakennuslain…
Helsingin kaupungin kaupunkipuiden tulevaisuus
Akordi suunnitteli, toteutti ja fasilitoi Helsingin kaupungin kaupunkipuulinjauksen päivitystyötä palvelevan kaksiosaisen työpajakokonaisuuden keskeisille sidosryhmille keväällä 2022.
Helsingin kaupunkipuulinjauksessa määritellyt periaatteet ohjaavat kaupunkipuihin liittyvää päätöksentekoa…
Saamelaisten kotiseutualueen luonnonvarasuunnitelma
Metsähallituksen toimintaa saamelaisten kotiseutualueella vuosina 2022–2027 ohjaavan suunnitelman laadinta käynnistyi lokakuussa 2020. Luonnonvarasuunnitelmalla yhteensovitetaan valtio-omistajan Metsähallitukselle asettamat tavoitteet paikallisiin tavoitteisiin. Keskeinen yhteissuunnittelun työkalu oli yhteistyöryhmä, johon osallistui alueen keskeisiä toimijoita. Akordi avusti yhteistyöryhmän työskentelyä. Uusi luonnonvarasuunnitelma julkaistiin vuoden 2021 lopulla.
Pohjoismainen merimetsotyöryhmä
Merimetso on EU:n lintudirektiivin puitteissa suojeltu laji ja merimetsokanta on suojelun ansiosta viime vuosikymmeninä kasvanut voimakkaasti Itämeren alueella. Kannan kasvu on aiheuttanut konflikteja erityisesti kalastajien ja merimetson välillä. Merimetsokannan hallinta on tunnistettu paljon…
Nurmijärvi – Ilvesvuoren asemakaava
Nurmijärven kunta käynnisti keväällä 2021 asemakaavan laadinnan Ilvesvuoren pohjoisosaan. Kaavan myötä alueelle kaavaillun Kesko Oy:n suuren logistiikkakeskuksen rakentaminen mahdollistuisi, mikä on aiheuttanut naapurustossa huolta mm. rakennuksen aikaisiin vaikutuksiin liittyen.
Nurmijärven…
Uudenmaan liiton strateginen kehittäminen
Uudenmaan liiton strategisen kehittämisen hanke (2020-2021) keskittyi liiton sidosryhmiä paremmin palvelevan ja yhtenäisen toteuttamisen kokonaisuuden luomiseen. Tavoitteena oli tuoda yhteen maakuntakaavalle, ilmastotiekartalle, liikennejärjestelmätyölle sekä Älykkään erikoistumisen strategialle…
SLL:n, Greenpeacen ja Metsähallituksen Metsätalous Oy:n välinen neuvottelu- ja sovitteluprosessi 2018-2021
Osapuolet (SLL, GP, MH MT) tilasivat yhdessä syksyllä 2018 luonnonvarakiistojen neuvottelevaan ratkaisuun erikoistuneelta Akordilta Kainuun pitkään jatkuneita metsäkiistoja koskevan konfliktikartoituksen, joka johti metsäkiistojen ratkaisuun pyrkivän sovittelu- ja neuvotteluprosessin käynnistämiseen. Työskentelyä varten koottiin ryhmä, johon tulivat mukaan samat tahot, jotka olivat käynnistäneet yhdessä konfliktikartoituksen (SLL, GP, MH MT). Ryhmään kuului 12 henkilöä: Suomen luonnonsuojeluliiton ja Greenpeacen valtakunnallisen tason johtajat ja metsäasiantuntijat, Metsähallituksen Metsätalous Oy:n johdon avainhenkilöt (toimitusjohtaja, suunnittelujohtaja ja kestävän kehityksen päällikkö), Kainuun ja Lapin aluejohtajat, Kainuun alue-ekologisen suunnittelun vastuuhenkilö ja yksi Kainuun tiimiesimies. Yhteistyöryhmä kokoontui marraskuun 2019 ja tammikuun 2021 välillä yhteensä 14 kertaa. Työskentely laajeni valtakunnaliseksi ja sen tuloksena neuvoteltiin noin tuhannesta kiistanalaisesta leimikosta.
Tampereen kaupunkiseudun lähijunaliikenteen kehittämisvisio ja tarpeet
Tampereen kaupunkiseudulla on tavoitteena kehittää lähijunaliikennettä. Tämän taustalla on muun muassa MAL-sopimukset, joissa lähijunien edistämisellä on keskeinen rooli. Sen lisäksi Pirkanmaan maakuntakaavassa 2040 on määritelty lähijunaliikenteen kehittämissuuntia. Laajemmassa mittakaavassa…
Helsingin seudun MAL 2023-suunnitelma
Uusi maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnittelukierros, MAL 2023, täsmentää ja tarkistaa edellistä MAL 2019 -suunnitelmaa päivittyvien tavoitteiden ja toimintaympäristömuutosten perusteella. Lopputuloksena vuonna 2023 valmistuu suunnitelma, jossa on mukana maankäytön sijoittaminen, asuntotuotanto…
Vaikuta vesiin -päivä
Vuoden 2020 Vaikuta vesiin -päivän teemoina olivat yhteistyö ja yhdessä tekeminen.
Akordi vastasi tilaisuuden vuorovaikutteisten osuuksien suunnittelusta ja toteutuksesta.
Susien pantapalvelun kehittäminen
Luonnonvarakeskus kehittää pannoitettujen susien liikkumisesta kertovaa pantapalvelua. Kehittämistyöhön liittyen sidosryhmille järjestettiin keskustelutilaisuuksia. Ensimmäinen tilaisuus pidettiin Kajaanissa 11.3.2020 Akordi suunnitteli ja fasilitoi tilaisuudet.
Vähäpäästöisen liikenteen kehittäminen Päijät-Hämeessä
Päijät-Hämeen liitto aloitti syksyllä 2019 työn vähäpäästöisen liikenteen edistämiseksi maakunnan alueella. Akordi toimi hankkeessa vuorovaikutuksen asiantuntijana ja vastasi sidosryhmien kanssa toteutettavista työpajoista.
Vesienhoidon ympäristötavoitteiden ja poikkeusten asettamisen opasta koskeva työpaja
Ympäristöministeriön asettamassa vesienhoidon ympäristötavoitteita ja poikkeamia koskevassa työryhmässä valmisteltiin ELY-keskusten suunnittelijoille tarkoitettua opasta vesienhoidon kolmannelle suunnittelukaudelle. Ympäristöministeriö kutsui 28.2.2020 seurantaryhmän jäsenet sekä ELY-keskukset keskustelemaan opasluonnoksen kehittämistarpeista. Akordin suunnitteleman ja fasilitoiman tilaisuuden tavoitteena oli yhteisen keskustelun ja pohdinnan kautta saada palautetta ja tukea oppaan viimeistelyyn.
Tulvariskien hallinta
Maa- ja metsätalousministeriön asettamat tulvaryhmät työskentelevät yhdessä viranomaisten, elinkeinonharjoittajien, maa- ja vesialueiden omistajien, vesien käyttäjien ja järjestöjen kanssa tulvariskialueiksi määritellyillä vesistö- ja rannikkoalueilla. Akordi tuki tulvariskien hallinnan työtä Kymijoella sekä Kotkan ja Haminan rannikoilla keväällä ja syksyllä 2019 fasilitoimalla tulva- ja sidosryhmien yhteisiä työpajoja.
Päijänne
Jyväskylän kaupungin ja Lahden ammattikorkeakoulujen vuonna 2018 toteuttamassa Päijänne Brändiksi -hankkeessa edistettiin Päijänteen alueen kestävän ja vastuullisen toiminnan yhteistyötä sekä selvitettiin alueen toimijoiden kiinnostusta hakea Unescon biosfäärialuestatusta. Akordin vetämässä hankkeen päätöstyöpajassa käytiin läpi hankkeen tilaisuuksien antia ja selvitysten tuloksia sekä pohdittiin vaihtoehtoja seuraaviksi askeliksi.
Helsingin seudun MAL 2019 -suunnitelma
MAL 2019 -suunnitelma on Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen asiantuntijoiden yhteistyön sekä mittavan vuorovaikutuksen tuottama näkemys siitä, miten seutua tulisi kehittää. Akordi oli mukana MAL 2019 -työssä puitesopimuskonsulttina sparraamassa prosessin sidosryhmäyhteistyötä…
Ekologiset kompensaatiot teoriasta teoiksi
Helsingin yliopiston, Suomen ympäristökeskuksen ja Akordin yhteinen EKOTEKO: ekologiset kompensaatiot teoriasta teoiksi -tutkimushanke etsii toteuttamiskelpoista muotoa ekologisille kompensaatioille yhdistämällä tutkimusta neuvotteluprosessiin ja kokeiluihin. Akordi toteutti toukokuussa 2019 tutkimushankkeen…