Projektit
Akordi työskentelee riippumattomana apuna tilanteissa, joissa on useita osapuolia, erilaisia intressejä ja haastava yhteiskunnallinen (julkisluonteinen) ongelma ratkaistavana. Akordin ominta työkenttää ovat maankäyttöön ja luonnonvaroihin liityvät kiistat ja ongelmatilanteet, joiden ratkaiseminen edellyttää monen osapuolen yhteisiä ponnistuksia. Tutustu käynnissä oleviin ja päättyneisiin projekteihimme kategorioittain.
Helsingin seudun MAL 2023-suunnitelma
lue lisää
Uusi maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnittelukierros, MAL 2023, on käynnistynyt Helsingin seudulla. MAL 2023 täsmentää ja tarkistaa edellistä MAL 2019 -suunnitelmaa päivittyvien tavoitteiden ja toimintaympäristömuutosten perusteella.
Kohti yhteisymmärrystä metsien käytön kestävyysmuutoksista
lue lisää
Suomen kulttuurirahasto myönsi 150 000 euron rahoituksen hankkeelle “Kohti yhteisymmärrystä metsien käytön kestävyysmuutoksista”, johon kaikki metsien käytöstä kiinnostuneet voivat osallistua.
Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari
lue lisää
Vesistökunnostusverkoston kahdeksas vuosiseminaari järjestettiin webinaarina 27.-28.10. Vuosiseminaarin 2020 teemoina olivat kalavesien hoito, vaelluskalat, valuma-aluelähtöiset kunnostukset sekä verkostoituminen.
Saamelaisten kotiseutualueen luonnonvarasuunnitelma
lue lisää
Saamelaisten kotiseutualueen luonnonvarasuunnitelman yhteistyöryhmä pohtii neljässä työpajassa luonnonvarojen hoitoa ja käyttöä sekä miettii toiminnan linjauksia suunnitelma-alueelle. Akordi avustaa yhteistyöryhmän työskentelyä.
Kestävä elpyminen Uudellamaalla
lue lisää
Uudenmaan liiton strateginen kehittäminen keskittyy tänä syksynä liiton sidosryhmiä paremmin palvelevan ja yhtenäisen toteuttamisen kokonaisuuden luomiseen. Akordi toimii työstä vastaavan ydinryhmän asiantuntijatukena ja on mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa työhön liittyviä sidosryhmätilaisuuksia.
Vaikuta vesiin -päivä
lue lisää
Vaikuta vesiin -päivät ovat vuosittainen vesien- ja merenhoidon päätapahtuma viranomaisille, sidosryhmille ja kaikille vesien- ja merenhoidosta kiinnostuneille. Akordi vastasi tilaisuuden vuorovaikutteisten osuuksien suunnittelusta ja toteutuksesta.
Koulutus tulvaryhmien vetäjille
lue lisää
Akordi valmensi 28.5.2019 tulvaryhmien vetäjiä sidosryhmäyhteistyön johtamiseen ja vahvistamiseen sekä konfliktien hallintaan ja ratkaisemiseen Suomen ympäristökeskuksen järjestämässä koulutuksessa
Vesienhoidon ympäristötavoitteiden ja poikkeusten asettamisen opasta koskeva työpaja
lue lisää
Ympäristöministeriön asettamassa vesienhoidon ympäristötavoitteita ja poikkeamia koskevassa työryhmässä on valmisteltu ELY-keskusten suunnittelijoille tarkoitettua opasta vesienhoidon kolmannelle suunnittelukaudelle.
Konfliktikartoitus Saamelaisten kotiseutualueen metsäpaliskuntien ja Metsähallituksen liiketoimintojen välillä
lue lisää
Metsähallitus, Saamelaiskäräjät, Kolttien kyläkokous ja saamelaisalueen metsäpaliskunnat ovat viimeisen vuoden ajan tehneet valmisteluja uudenlaisten ympäristösovittelun menettelyjen käyttöönottamiseksi. Akordi toimii yhdessä sovitun konfliktikartoituksen toteuttajana.
Dialogitilaisuudet susien pantapalvelun kehittämiseksi
lue lisää
Luonnonvarakeskus on kehittämässä pannoitettujen susien liikkumisesta kertovaa pantapalvelua ja järjestää kehittämistyöhön liittyen sidosryhmille eri puolella Suomea kaksi keskustelutilaisuutta. Akordi suunnittelee ja fasilitoi tilaisuudet.
Tenojoen kalastussopimuksen toimivuuden arviointi
lue lisää
Suomen ja Norjan välinen Tenojoen kalastussopimus astui voimaan maaliskuussa 2017. Käsittelyn yhteydessä eduskunta linjasi, että sopimuksen toimivuutta arvioidaan kolmen vuoden kuluttua sen voimaantulosta. Akordi aloitti kalastussopimuksen toimivuuden arviointityön marraskuussa 2019.
Jyväskylän kaupunkiseudun MAL-sopimuksen valmistelutyö lue lisää
Jyväskylän kaupunkiseutu valmistautui keväällä 2020 järjestettäviin MAL-sopimusneuvotteluihin. Akordi suunnitteli ja fasilitoi työhön liittyviä valmistelutyöryhmän työpajoja.
FSC-standardineuvottelut
lue lisää
FSC eli Forest Stewardship Council (Hyvän metsänhoidon neuvosto) edistää vastuullista metsien käyttöäsertifioinnin kautta. Alkuvuodesta 2020 Akordi kutsuttiin neutraalina tahona avustamaan Suomen FSC-standardin päivitykseen liittyviä neuvotteluja ja standardityön loppuunsaattamista. Akordi soveltaa tehtävässä kansainvälisen kumppaninsa Consensus Building Instituten laatimia ohjeita ja periaatteita (Consensus Building/Conflict Resolution Toolkit for National Forest Certification Standard-Setting Process).
Vähäpäästöisen liikenteen kehittäminen Päijät-Hämeessä lue lisää
Päijät-Hämeen liitto aloitti syksyllä 2019 työn vähäpäästöisen liikenteen edistämiseksi maakunnan alueella. Akordi, yhdessä Linea Konsulttien ja Mobinetin kanssa, toteuttavat toimenpideohjelman, jonka avulla kartoitetaan asukkaiden liikkumiseen ja tavarakuljetuksiin liittyviä mahdollisuuksia ja niiden ympäristövaikutuksia.
Susikannan hoitosuunnitelman päivitys
lue lisää
Suomen susikannan hoitosuunnitelma on susikannan hallintaan tarkoitettu työkalu, jolla sovitetaan yhteen suden ja sudensuojelun sekä susireviireillä asuvien ja toimivien kansalaisten tarpeet. Hoitosuunnitelman päivitystyö käynnistyi syksyllä 2018. Akordi suunnitteli ja avusti hoitosuunnitelmasta käytävää keskustelua seitsemässä alueellisten riistaneuvostojen sidosryhmätilaisuudessa keväällä 2019.
Helsingin liikennejärjestelmän tulevaisuuskuva ja kaupunkilaisten muutosvalmius lue lisää
Helsingin kaupunki käynnisti syksyllä 2019 liikenteen tulevaisuusanalyysin laadinnan, jonka tarkoituksena on muodostaa käsitys kaupungin liikennejärjestelmään vaikuttavista toimintaympäristön muutoksista ja siitä, kuinka muutoksiin voidaan varautua. Osana työtä Akordi toteuttaa muutosvalmiusanalyysin, joka tuottaa suosituksia muutosten käsittelyyn asukkaiden ja eri sidosryhmien kanssa.
EuropeSay on AI -kansalaiskeskustelut tekoälystä lue lisää
EuropeSay on AI (artificial intelligence) on koko Euroopan laajuinen, verkon kautta toteutettava hanke, jonka puitteissa kansalaiset ympäri Eurooppaa voivat ottaa osaa tekoälystä käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun. Akordi vastaa kansalaiskeskustelujen toteuttamisesta Suomessa syksyn 2019 aikana.
Iijoen vesistövisio
lue lisää
Iijoen vesistöalueella aloitettiin maaliskuussa 2016 vesistövision laatiminen. Vesistövisio on koko Iijoen vesistöalueen kattava kehittämis- ja toimenpidemalli, jossa sovitetaan yhteen erilaiset vesistön käyttöön kohdistuvat intressit. Akordi suunnitteli ja avusti syksyllä 2018 valmistunutta visioprosessia.
Kainuun metsäkiistat
lue lisää
Kainuulaisten metsien käyttö ja käsittely ovat synnyttäneet monia paikallisia kiistoja viime vuosina. Kiistat ovat koskeneet hakkuukohteiden luonto- ja suojeluarvoja, liito-oravia, metsien käsittelyä retkeily- ja virkistysalueilla sekä maisemakysymyksiä. Metsähallitus Metsätalous Oy, Suomen luonnonsuojeluliitto ry ja Greenpeace käynnistävät syksyllä 2019 yhdessä prosessiin, jossa käsitellään ja ratkotaan konfliktikartoituksessa esiin nousseita kysymyksiä. Akordi toimii prosessissa kaikkien osapuolten avustajana.
MAL 2019 -suunnitelma
lue lisää
MAL 2019 -suunnitelma on Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen asiantuntijoiden yhteistyön sekä mittavan vuorovaikutuksen tuottama näkemys siitä, miten seutua tulisi kehittää. Akordi oli mukana MAL 2019 -työssä puitesopimuskonsulttina sparraamassa prosessin sidosryhmäyhteistyötä ja vuorovaikutusta.
Kansallisen ilmastonmuutoksen sopeutumissuunnitelman 2022 väliarviointi
lue lisää
Väliarviointi kansallisesta sopeutumissuunnitelmasta ilmastonmuutokseen valmistui huhtikuussa 2019. Väliarvioinnin tavoitteena oli tunnistaa niitä toimialoja ja alueita, joihin tulisi erityisesti panostaa vuoteen 2022 ulottuvan sopeutumissuunnitelman loppukaudella. Akordi toteutti yhteistyössä Tyrsky-Konsultointi Oy:n kanssa väliarviointiin kuuluvan sidosryhmänäkemysten ulkopuolisen tarkastelun.
Etelä-Pohjanmaan suoraati
lue lisää
Etelä-Pohjanmaan liitto ja Suomen ympäristökeskus kokosivat kansalaisraadin pohtimaan maakunnan soiden käyttöä osana Etelä-Pohjanmaan kolmannen vaihemaakuntakaavan valmistelua. Kansalaisraati oli osa kokeilua, jolla testattiin uusia osallistumistapoja yhdessä ympäristökeskuksen kanssa. Akordin Jonna Kangasoja avusti ja fasilitoi kolme kertaa syksyllä 2018 kokoontuneen raadin työskentelyä.
Tulvariskien hallinta
lue lisää
Maa- ja metsätalousministeriön asettamat tulvaryhmät työskentelevät yhdessä viranomaisten, elinkeinonharjoittajien, maa- ja vesialueiden omistajien, vesien käyttäjien ja järjestöjen kanssa tulvariskialueiksi määritellyillä vesistö- ja rannikkoalueilla. Akordi tukee tulvariskien hallinnan työtä Kymijoella sekä Kotkan ja Haminan rannikoilla keväällä ja syksyllä 2019 kouluttamalla tulvaryhmien vetäjiä ja fasilitoimalla tulva- ja sidosryhmien yhteisiä työpajoja.
Pioneers into Practice -ohjelma
lue lisää
Pioneers into Practice -ohjelma on osa euroopanlaajuista Climate-KIC-verkostoa, jonka tarkoituksena on synnyttää uusia innovaatioita, liiketoimintaa ja käytäntöjä kestävämmän yhteiskunnan rakentamiseksi. Ohjelmaan osallistuvat asiantuntijat saavat koulutusta systeemisistä innovaatioista ja murrosajattelusta sekä suorittavat 4–6 viikon mittaisen työjakson ulkomaisessa organisaatiossa. Mukana ohjelmassa on yhteensä 17 maata. Akordi valmentaa osallistuvia pioneereja sekä fasilitoi ohjelmaan kuuluvat aloitus- ja lopetustyöpajat.
Ekologiset kompensaatiot teoriasta teoiksi
lue lisää
Helsingin yliopiston ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen EKOTEKO: ekologiset kompensaatiot teoriasta teoiksi -tutkimushanke etsii toteuttamiskelpoista muotoa ekologisille kompensaatioille yhdistämällä tutkimusta neuvotteluprosessiin ja kokeiluihin. Akordi toteutti toukokuussa 2019 tutkimushankkeen työpajan, joka toi yhteen ekologisen kompensaation osapuolet: maanomistajat, yritykset ja kompensaation kannalta keskeiset viranomaiset.
Päijänne
lue lisää
Jyväskylän kaupungin ja Lahden ammattikorkeakoulujen vuonna 2018 toteuttamassa Päijänne Brändiksi -hankkeessa edistettiin Päijänteen alueen kestävän ja vastuullisen toiminnan yhteistyötä sekä selvitettiin alueen toimijoiden kiinnostusta hakea Unescon biosfäärialuestatusta. Akordin vetämässä hankkeen päätöstyöpajassa käytiin läpi hankkeen tilaisuuksien antia ja selvitysten tuloksia sekä pohdittiin vaihtoehtoja seuraaviksi askeliksi.
Konfliktinratkaisu ja sosiaalinen toimilupa
lue lisää
Sosiaalinen hyväksyttävyys on yksi yrityksen tärkeimmistä tuotantotekijöistä, kun on kyse ympäristöön vaikuttavista hankkeista. Akordi koulutti toukokuussa 2019 yritysvastuujärjestö FIBS ry:n jäseniä yritysten sidosryhmäosaamisesta, konfliktitilanteissa toimimisesta ja intressien yhteensovittamisesta.
Helsingin kaupunkibulevardien ilmanlaadun suunnitteluperiaatteet
lue lisää
Helsingin kaupunki käynnisti keväällä 2017 konsulttityön kaupunkibulevardien ilmanlaadun tavoitelähtöisten suunnitteluperiaatteiden laatimiseksi. Trafix Oy, Ilmatieteen laitos ja Serum Arkkitehdit toteuttivat työn Akordin vastatessa eri osapuolten välisen keskustelun avustamisesta sidosryhmätyöpajoissa.
Aviapolis-sidosryhmätyöpajat
lue lisää
Aviapolis on Vantaalla sijaitseva, Helsinki-Vantaan lentokentän kylkeen rakentuva uusi kaupunkikeskus. Vantaan kaupungin Aviapolis-projektissa järjestettiin sidosryhmätyöpajoja, joissa yhdessä kansainvälisten kumppaneiden ja alueen toimijoiden kanssa hahmotettiin alueen tulevaisuuden kehittämispolkuja. Akordi vastasi keväällä 2019 toteutettujen työpajojen fasilitoinnista.
Vantaan elinvoima- ja vetovoimaohjelma
lue lisää
Vantaan kaupunki asetti keväällä 2018 työryhmän valmistelemaan elinvoima- ja vetovoimaohjelmaa, jossa määritellään kaupungin elinkeino- ja työllisyyspoliittiset linjaukset, kaupungin vetovoimaa lisäävät keskeiset toimet, kulttuuri-, liikunta- ja tapahtumatoiminnan tavoitteet sekä konkreettiset toimenpiteet niiden saavuttamiseksi. Ohjelmaa työstettiin yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa kolmessa työpajassa, jotka Akordi ideoi, valmisteli ja toteutti.
DAC – Dwellers in Agile Cities
lue lisää
Akordi on tukemassa DAC – Dwellers in Agile Cities / Ketterä kaupunki -tutkimushankkeen yhteiskunnallista vaikuttavuutta. DAC on Suomen Akatemian vuosina 2016–2019 rahoittama Strategisen Tutkimuksen hanke, jossa keskitytään kaupunkilaiseen kaupunkikehittämisen ja muutoksen keskeisenä ajurina. Akordi auttoi hankkeen tutkijoita ja sidosryhmiä tunnistamaan hankkeen tavoitteisiin kytkeytyviä muutoksen mekanismeja sekä fasilitoi prosessia, jossa tutkimustehtävät ja vuorovaikutus täydensivät toisiaan.
Vantaan yleiskaavatyö
lue lisää
Vantaalle laaditaan parhaillaan uutta koko kaupungin kattavaa yleiskaavaa, joka käsittelee tulevaisuuden ratkaisuja rakentamisen, asumisen, palvelujen ja vapaa-ajan tarpeisiin sekä kasvavan liikenteen sujuvoittamiseksi. Akordin tiimi fasilitoi keväällä 2019 järjestettyjä asukastilaisuuksia, joissa vantaalaiset keskustelivat kaupungin suunnittelijoiden kanssa Vantaan kehityksestä. Lisäksi Akordi sparrasi yleiskaavan suunnittelutiimiä työhön liittyvän vuorovaikutuksen järjestämisestä.
Tuulivoiman sosiaalinen hyväksyttävyys
lue lisää
Tuulivoimalla tuotetun sähkön osuus on kasvanut nopeasti viime vuosikymmeninä niin globaalisti kuin Euroopassakin. Vaikka tuulivoima on yleisesti hyväksytty energiantuotannon muoto, paikalliset projektit kohtaavat yhä enenevässä määrin vastustusta myös Suomessa. Marraskuussa 2018 päättyneessä hankkeessa Akordi kehitti yhteistyössä tuulivoima-alan toimijoiden ja sidosryhmien kanssa uusia työkaluja tuulivoiman sosiaalisen hyväksyttävyyden ja sosiaalisen toimiluvan vahvistamiseksi.
Jyväskylän metsäohjelma
lue lisää
Jyväskylän kaupungin metsäohjelma on kaupungin metsien hoitoa ja käyttöä linjaava pitkän tähtäimen strateginen suunnitelma. Kesäkuussa 2018 päättynyt prosessi keräsi yhteen kaupungin edustajia ja alueen sidosryhmiä. Metsäohjelman laadinnassa sovellettiin Akordin avustamana vuorovaikutteista neuvottelumenettelyä.
Herttoniemen kaupunginosavisio
lue lisää
Herttoniemen kaupunginosalle (Länsi-Herttoniemi, Herttoniemenranta, Roihuvuori) rakennettiin kevään ja kesän 2018 aikana oma visio, jossa kuvataan alueen eri toimijoiden yhteinen tahtotila kaupunginosan tulevaisuudesta ja ideoidaan sitä, miten tähän tavoiteltuun tulevaisuuteen voidaan päästä. Akordi, yhteistyössä MDI:n ja Mapita Oy:n kanssa, vastasi visiotyön suunnittelusta, toteutuksesta ja fasilitoinnista.
Suomalaisen demokratian tulevaisuuskeskustelut
lue lisää
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen tapasi saamelaisnuoria osana oikeusministeriön koordinoimaa Suomi 100 – Suomalaisen demokratian tulevaisuuskeskustelut -hanketta marraskuussa 2017. Akordi oli mukana fasilitoimassa saamen kieltä ja kulttuurin nykytilaa käsitelleen tilaisuuden dialogia.
Tampereen Eteläpuisto
lue lisää
Tampereen kaupunki aloitti Eteläpuiston ja sen lähialueiden kaavatyön keväällä 2015 pyrkimyksenä kehittää aluetta täydennysrakentamalla. Akordi avusti vuosina 2015–2016 neutraalina osapuolena Tampereen kaupungin ja sen keskeisten sidosryhmien, muun muassa eri asukasryhmien, välistä keskustelua ja ongelmanratkaisua kaavahankkeen luonnosvaiheen vuorovaikutusprosessissa.