Blogi: Akordi liittyi yritysvastuuverkosto FIBSiin

FIBSin jäsenyys tarjoaa työkaluja uudistavan liiketoiminnan kehittämiseen ja näköaloja systeemiseen muutokseen.

Akordi liittyi FIBSin jäseneksi vuodenvaihteessa. Jäsenyys edustaa minulle jatkuvuutta vastuullisen liiketoiminnan parissa, jossa FIBS on ohittamaton verkosto ja laadukkaan tiedon lähde.

Paikan kautta ajatteleminen ja toimiminen

Akordi on Suomen johtava ympäristökonfliktien välittäjä ja alan kehittäjä. Työmme lähtökohta on konkreettinen paikka, oli se sitten Merenkurkku, Sodankylä tai läntisen merkkipiirin paliskuntien alue. Paikallisyhteisöllä tarkoitamme kyseisen paikan asukkaita, elinkeinonharjoittajia, päättäjiä ja virkamiehiä sekä paikallisia ympäristö- ja muita järjestöjä.

FIBSin strategiassa uudistava liiketoiminta ja systeeminen muutos ovat yhtenä neljästä painopisteestä. Akordin lähestymistavassa tunnistan tiettyjä piirteitä uudistavasta liiketoiminnasta. Paikan merkitys on toinen tällainen piirre, ja toinen on paikallisyhteisön sosiaalisten resurssien uudistava hyödyntäminen.

Kussakin paikassa syntyvä ratkaisu on ainutlaatuinen, sillä paikallisyhteisön kanssa luotavaa yhteistyön mallia ei sellaisenaan voi kopioida mihinkään muualle. Sen sijaan lähestymistapaa voi soveltaa hyvin erilaisissa paikoissa.

Ympäristökonfliktien äänekkäät ja hiljaiset

Aina joskus minulta kysytään, millainen roolimme oikeastaan on esimerkiksi sellaisissa vihreän siirtymän hankkeissa, joihin liittyy julkisuuteenkin nousseita ristiriitoja. Ympäristökonfliktit voivat olla nopeasti ja korkealle leimahtaneita lieskoja tai ylisukupolvisia, hitaasti levinneitä kytöpaloja.

Asiakaslupauksemme ei kuitenkaan ole parempi ympäristön tila, onnellisemmat asukkaat tai sujuvampi ympäristöluvan käsittely. Näiden yksittäisten – ja kannatettavien! – tavoitteiden sijaan lupaamme tarjota neutraalin foorumin, puolueettoman neuvottelupöydän, johon jokainen voi tulla luottaen siihen, että saa näkökulmansa mukaan yhteiseen prosessiin.

Ammattilaisemme ovat erikoistuneet avustamaan julkisten, usein ympäristöön liittyvien suunnittelu-, politiikka- ja päätöksentekoprosessien osapuolia erilaisten intressien yhteensovittamisessa. Näillä ratkaisuilla on usein kauaskantoisia vaikutuksia, jotka kohdistuvat myös hiljaisiin tai vaikeasti edustettaviin ryhmiin, kuten luontoon ja eläimiin tai tuleviin sukupolviin.

Intressien yhteensovittaminen systeemisessä muutoksessa

Vastuullisen liiketoiminnan kannalta intressien yhteensovittaminen tarkoittaa usein ympäristövastuun, sosiaalisen vastuun ja taloudellisen vastuun erontekojen ylittämistä. Parhaimmillaan tällöin syntyy uutta vuorovaikutusta, uusia ilmiöitä ja ymmärrystä.

Kokonaisvaltainen lähestymistapa haastaa totuttua ajatusta liiketoiminnan johtamisesta työnä, joka etenee lineaarisesti kohti tiukasti priorisoituja pistemäisiä tavoitteita, ja jossa yksinkertaistetut mittarit kertovat johdolle työn onnistumisesta tai epäonnistumisesta.

Systeemistä muutosta ei voi johtaa ilman että tunnustaa systeemin kompleksisuuden ja sen sisältämät keskinäisriippuvuudet. Hopealuotien sijaan ratkaisuja on haettava useilla eri tasoilla ja suhteita on luotava aktiivisesti pitkällä aikajänteellä. Kokemukseni mukaan työn ei silti tarvitse olla hahmotonta, sillä kiintopisteenä toimivat konkreettiset paikat.

Kiikarissa uudistava liiketoiminta

FIBSin jäsenyydeltä odotan erityisesti uudistavan liiketoiminnan ja johtamisen syväsukellusta ja ymmärrykseni kasvattamista systeemisen muutoksen johtamiseen liittyen. Akordin toiminnassa uudistavan liiketoiminnan tietyt piirteet toteutuvat omalla erityisellä tavallaan, josta kerromme mielellämme muillekin. Haluamme oppia lisää uudistavasta liiketoiminnasta, peilata sitä toimintaamme ja kehittyä edelleen.

 

Irina Niinivaara

Kirjoittaja on Akordin operatiivinen johtaja, jolla on tausta vastuullisen liiketoiminnan kehittämisessä.

 

 

FIBS ry:n logo  Akordi oy on FIBSin jäsen.