Vihreän siirtymän konflikteja voidaan ratkaista reilusti

Vihreä siirtymä synnyttää jaetusta tavoitteesta huolimatta ristiriitoja etenkin paikallisesti, eli siellä missä erilaisten hankkeiden vaikutukset näkyvät, kuuluvat ja tuntuvat. Suomessa on jo ymmärretty, että asialle on tehtävä jotakin mutta valitut keinot eivät välttämättä auta varmistamaan siirtymän hyväksyttävyyttä. Keinovalikoimaan pitäisi viimeistään nyt lisätä neuvottelevaan yhteistyön ja osapuolten yhteiseen ongelmanratkaisuun perustuvia joustavia ja konflikteja ennakoivia menettelyjä. Ennaltaehkäisy on parasta konfliktinratkaisua: se on tehokkainta, edullisinta ja varmasti kaikkien osapuolten kannalta mielekkäämpää kuin muut tarjolla olevat vaihtoehdot.

Akordi avaa vihreän siirtymän pullonkauloja

Vihreän siirtymän merkittävimmät pullonkaulat ovat sosiaalisen hyväksyttävyyden puute sekä erilaiset maankäytön konfliktit. Siirtymän toimeenpanoon tarvitaankin työkaluja intressien yhteensovittamiseksi, konfliktien ennakoimiseksi ja ratkaisemiseksi. Tehokkain tie aikaa kestäviin tuloksiin alkaa mahdollisten ristiriitojen ennakoimisella ja ratkaistavien kysymysten huolellisella määrittelyllä. Hyväksyttävien ratkaisujen muotoilu palvelee kaikkia ja edellyttää monenvälistä yhteistyötä: Teollisuus tarvitsee ennakoitavuutta ja varmuutta investoidakseen, paikallinen luonto tarvitsee turvaa ja luontoarvojen vahvistamista siirtymässä, kunta sekä sen nykyiset ja tulevat asukkaat tarvitsevat paikallisten elinkeinojen ja terveellisen elinympäristön turvaamista.

Vastauksena näihin tarpeisiin Akordi kehittää laajan yhteistyöverkoston kanssa Suomeen vihreän siirtymän konfliktien hallinnan kapasiteettia ja konfliktien ennakoivan hallinnan menetelmiä. Tavoitteenamme on rakentaa Suomeen toimivia neuvottelevan yhteistyön tapoja ja foorumeita, jonne osapuolet voivat tuoda yhteisen ongelmansa tai kiistanaiheensa. Puolueettomassa neuvottelupöydässä ohjattua prosessia avustaa ammattimainen, puolueeton asiantuntija (professional neutral). Yhteisesti rakennettu toimintamalli pelisääntöineen, sekä säännöllisen yhteydenpidon ja ennakoinnin mahdollistava ’yhteistyön alusta’ auttavat välttämään paikallisten, hankekohtaisten konfliktien kärjistymistä. Lisäksi uusien menettelyjen käyttöönotto vaatii yhteistyökapasiteetin vahvistamista sekä kehitystyötä ja tutkimusta (kuva alla).

Infograafi: Neutraali foorumi, jossa alakerrassa kapasitointi, seuraavassa kerroksessa tilanteen kartoitus ja yhteinen ongelmanratkaisu, kolmannessa kerroksessa observatorio sekä neuvot ja suositukset ja vintillä tilannehuone

Mitä teemme, kun kehitämme vihreän siirtymän konfliktien ennakoinnin ja ratkaisun keinoja Suomessa:

  • Tarjoamme neutraalin osapuolen apua vihreän siirtymän konfliktien ennakointiin ja ratkomiseen.
  • Julkaisemme hankekehittäjille pelikirjan, joka ohjaa askel askeleelta ennakoimaan konfliktit ja onnistumaan yhteistyössä sidosryhmien kanssa.
  • Sparraamme hankekehittäjiä ja viranomaisia vihreän siirtymän projekteissa eri puolilla Suomea.

Vuosina 2023-2025 kehitämme vihreän siirtymän konfliktien ennakointia ja ratkaisua TAH-säätiön tuella. Ohjausryhmään kuuluvat:

  • Henna Hakkarainen, TAH-säätiö, toiminnanjohtaja
  • Minna Vares, TAH-säätiö, ympäristöasiantuntija
  • Johanna Kentala-Lehtonen, Kestävyyspaneeli, pääsihteeri
  • Touko Sipiläinen, Greenpeace, Suomen maajohtaja
  • Laura Höijer, Ympäristöministeriö, tutkimusjohtaja
  • Teppo Säkkinen, Keskuskauppakamari, johtava asiantuntija
  • Minna Ojanperä, Elinkeinoelämän keskusliito, johtava asiantuntija
  • Tiina Sanila-Aikio, Saamelaispaliskunnat ry, puheenjohtaja
  • Taru Tujunen, Ellun Kanat, toimitusjohtaja

Ajankohtaista

Tilaisuudessa ”Vihreän siirtymän hyväksyttävyys” 7.11.2024 tarkasteltiin vihreän siirtymän toteutumista Suomessa. Katso tallenne ohesta tai lue lisää tilaisuudesta.

Akordin tapahtumassa 20.8.2024 ”Uusi rooli poliittisille päättäjille – Elected Officials as Conveners” Henrik Wickström, kansanedustaja ja Inkoon kunnanhallituksen puheenjohtaja kertoi millaista on käsitellä pienellä paikkakunnalla mittavaa vihreän siirtymän hanketta, joka on merkityksellinen sekä paikallisesti että koko Suomen kannalta. Katso tallenne ohesta tai lue lisää tapahtumasta.

Hankkeen avajaisseminaari pidettiin 12.9.2023 otsikolla ”Yhteistä ongelmanratkaisua kestävyysmurroksessa”. Katso tallenne ohesta tai lue lisää tilaisuudesta.