Poronhoidon ja tuulivoima-alan yhteistyöfoorumi esillä pohjoismaisessa poronhoitokonferenssissa

Norjan Altassa järjestettiin 12.-14.2.2025 pohjoismainen poronhoitokonferenssi. Konferenssissa Akordin johtava asiantuntija Emma Luoma ja Paliskuntain yhdistyksen erityisasiantuntija Sanna Hast esittelivät yhteistä artikkelikäsikirjoitusta, jossa tarkastellaan Akordin välittämää poronhoidon ja tuulivoima-alan yhteistyöfoorumin rakentamisen prosessia ja sen merkitystä uusien yhteensovittamisen käytäntöjen kehittämiselle.

 

Emman terveiset konferenssista:

Konferenssi oli hyvä muistutus siitä, ettei vihreä siirtymä ole kaikille vain lupaus paremmasta. Poronhoitoalueelle sijoittuvat uusiutuvan energian hankkeet asettuvat osaksi historiallista jatkumoa ja todellisuutta, jossa poronhoidon toimintaedellytyksiä ja elinympäristöä on nakerrettu pikkuhiljaa. Riskit ja haasteet ovat monet: konferenssissa kuultiin puheenvuoroja mm. ilmastonmuutoksen aiheuttamista muutoksista laidunolosuhteisiin, yhteisvaikutusten kasautumisesta ja niiden arvioinnin riittämättömyydestä sekä kokemusperäisen tiedon jatkuvasta ohittamisesta rutinoituneissa suunnittelukäytännöissä. Huoli tulevaisuudesta on iso.

Samalla vihreä siirtymä on tarpeellinen ja etenee. Mitä tulisi siis tehdä?

Suomessa Paliskuntain yhdistys, Suomen Uusiutuvat ry ja Akordi ovat työskennelleet yhdessä jo useamman vuoden ajan löytääkseen vastauksia tähän kysymykseen. Poronhoidon ja tuulivoima-alan välille on rakennettu askel askeleelta yhteistä, neutraalia foorumia vaikeiden ja kriittisten kysymysten tarkasteluun. Yhteistyö on mahdollistanut tarpeellisia kohtaamisia ja ymmärryksen lisäämistä tuulivoiman vaikutuksista poronhoitoon ja sen käytäntöihin. Hanketoimijoiden tueksi on tuotettu hyvien käytäntöjen opas tuulivoimahankkeiden suunnitteluun ja operointiin poronhoitoalueella sekä aloitettu uusien toimintatapojen kehittäminen mm. yhteisvaikutusten arvioinnin laadun parantamiseksi.

Aina yhteensovittaminen ei ole mahdollista ja silloinkin kun mahdollisuuksia on, vaatii se tietoisia panoksia, osaamista ja töitä. Tällaisen kapasiteetin rakentaminen ei kuitenkaan ole aina mahdollista vakiintuneissa suunnittelu- ja hankekehitysprosesseissa vaan tarvitaan uusia, lisäisiä tapoja kehittää yhteistyön edellytyksiä. Siitä rakentunut yhteistyöfoorumi on mielestäni tärkeä esimerkki ja kokemus.

Kiitos avartavista päivistä kaikille kanssamatkaajille sekä konferenssin järjestäjälle NIBIO Norwegian Institute of Bioeconomy Research